Pages

Thursday, May 12, 2011

Update(cont)....

Salam alayk...

Almost a week dh blk malaysia tp msh xberkesmpatan mengupdate blog ni...byk sungguh urusan bila dh blk sini...ditmbah pula dgn ujian demam n selsema yg Allah bg...Allahumma anta syafii...sembuhkan la hambaMu ini ya Allah...kesian mama, byk hal tergendala nk tolong mama bila diriku xsihat ni...

Spt yg ditulis dlm post sblmnya, nk sambung update ttg info jalan2 n fud kt indon...utk yg pertama kali dtg ke indon, sgt2 digalakkan utk g ke cempaka mas instead of mangga dua coz tempat yg lbh selesa n harga2 pun lbh murah n mcm2 blh dpt kat cempaka mas...my family n i suka g itc cempaka mas coz xterlalu serabut mcm kt mangga dua, bersesak2 dgn org yg rmai n harga brg2 pun lbh murah + ada carefour jg...jubah yg cantik2, or jubah sluar, kurung dress mmg byk kat cempaka mas n cheap...even telekung pun mama biasa bli kat cni, n doorgift utk weeding atau apa2 majlis pun kat cempaka mas jauh lbh murah dr mangga dua...pndk kata, apa2 je la, baik dr segi pakaian muslim, sejadah, beg, kasut, perfume, bj kanak2, jam, bunga hiasan, alas cadar, fabrik, doorgift+kad kawin, semuanya ada di sini...

Tentang fud di indon ni pula, mmg la kbyknnya berbeza from our local fud, kebiasaannya mknan kat indon byk yg kering n xberkuah...kalau ada yg hampir sm pun mskn padang or ns goreng je la...kemungkinan yg 1st time dtg indon xbiasa n terkejut dgn local fud tp kata org, alang2 dh dtg, kita belajar n cubalah mkn kan...tp xsemua la fud kat indon yg xok, ada yg sedap n ok je utk dmkn...

Atr fav fud my family - tahu sumedang...tauhu ni digorng n mkn mcm tu je or dicicah dgn sos yg diberi or mkn dgn cabai rawit (cili api indon yg sgt 'kaw' pedasnya)...ayah mmg slalu bli kat laluan cilegon-serang ni, kedai tahu sumedang ni mmg terkenal, tp yg peliknya, bila kami g sumedang, tauhu yg dijual kt sana xsama rs dgn tahu sumedang top ni...

~ ni la kedai tahu sumedang kat serang - xbesar mana pun tp laris ~

~ zoom in ~

~ ni la rupa tahu sumedang...mmg sedap, rangup bhgn luar tp dlm lembut... kalau mkn ms panas mmg lg sedap ~

~ stp kali bli tauhu ni, mmg akan diletakkn dlm raga mcm ni skali dgn cabai rawit n sos...biasanya bila beli 10 ribu ke atas br ltk dlm raga mcm ni, less than dat dlm bungkusan plastik... 10 ribu = 30 biji tauhu ~

Kalau kat rumah, jarang la nk g pasar utk bli brg2 basah coz mmg akan ada org yg dtg jual mcm2, brg2 basah, sayur, buah2an, even tempe yg fresh dibalut dgn daun pisang...mama mmg biasa bli brg2 nk masak kat org yg dtg dgn motor jual brg2 basah, semuanya mmg fresh...n kalau nk tempe mmg jarang bli kt supermrkt coz bli kat org yg dtg jual kat rumah...1st time mama bli tempe ni terkejut jg, xsgka yg mama bli tu tempe, igtkan pulut palas mcm kt msia...

~ ni la tempe yg mama bli, bentuk segitiga ~

~ bila buka daun pisang tu tetap sm je tempenya, cuma tempe ni jarang ada.. kata penjual tu, ni tempe jawa n lupa dh nama apa...rasa tetap sm cuma bentuk je unik ~

~ ni la rupa tempe yg dh siap digoreng ~

After shopping kat cmpaka mas, odw blk umah ayah bw g mkn kat area tangerang, restoran ni mmg famous sbb gado-gado nya...n mmg sdp dan mengenyangkan...byk plhn mknan yg lain n rasa pun sedap...dat nite we ordered for gado2, sate ayam n nasi rames.

~ nama restoran tu - gado2 boplo...ada num phone, so kalau nk try n tanya location, blh la call dat num ~

~ da entrance...restoran ni siap ada band n hrga nk dibandingkan dgn msia mmg agak mahal, tp mmg berbaloi la mkn kt cni...ada homemade askrim jg ~

~ ni sate ayam, skali order mmg 10 cucuk, biasa akan ditanya nk nasi or ketupat, so i asked for ketupat...bkn ns impit ya, mmg ketupat betul...sate ni 1 cucuk je rm0.80, kira mahal la kan, coz xbesar mana pun...beza cara hidangan sate ni, kuah trus je dituang atas sate n kuah kacang msia mmg jauh lg sedap sbb saus kacang (as wat they call kuah kacang) kat indon dikisar halus n biasa dicampur kicap ~

~ ni nasi rames komplit - mmg complete sgt la, mcm2 lauk ada, xterabis dibuatnya, soknya mmg trus puasa...ns rames ni ada plhn - rames ayam, rames sapi (daging), rames telur n rames komplit...dlm rames komplit ni ada tempe sambal, tahu+telur puyuh+kcg pjg gulai lemak,telur sambal, daging rendang n plhn ayam - gorng atau opor...pic gado2 lupa nk ambk ~

A week b4 blk msia, kwn ayah dr msia dtg n ayah bw g mkn kat laguna...dh lm xmkn sup ekor, so order sup ekor n ns tutug komplit...mmg la stp kali order ns akan puasa da nx day coz ns byk n xabis mkn sorang...tp spt biasa la, kalau nk cmpare hrga, mmg mkan msia jauh lbh murah..
.
~ ni la sup ekor...tp kat indon namanya bkn sup ekor...sop buntut...bhs msia n bhs indnsia ada byk jg beza ya...kalau punggung tu bhgn blkg bdn area tulang blkg, ekor tu dipanggil buntut...so bila kt tmpt org, blaja la bhs mereka wpun ada yg rs mcm xsesuai je nk sebut...dlm sop buntut ni letak kerepek malinjo or binjau ~

Ada kenalan yg kata seolah2 kt indon ni aku n fmily hanya mkn kt tmpat2 yg agak standard n mahal je...dia jenis xkisah, warung pun ok...maaf la ya kpd yg xtau keadaan sbnr di sana, bkn la kami ni jenis yg mkn tmpt2 yg high clas n ada standard je, kat msia ni warung or gerai xsm dgn yg ada di indon...kita dh terbiasa mkn yg terjg sumber kbrshn n halal, insyaAllah...tp kt indon keadaan berbeza...yg warung tepi jalan n gerai2 biasa diorg xbersih, xda air yg bersih nk cuci pinggan n cawan, even cara masak pun dh terang2 nmpk xmenjg kbrshn...nnt xpasal2 kena cirit birit n skt yg pelbagai, lg susah...tp kalau ada yg nk jg cuba, terpulang kpd individu itu sendiri...sbb tu kalau berkesempatan, mmg masak je di rumah...tp utk yg nk jalan2 ke indon, pilih tmpt mkn yg betul2 ok, biasanya restoran yg sederhana besar dh ok...

Bbrp perkataan yg mungkin xbiasa didengari org msia bila 1st time ke indon, sekadar maklumat utk anda gunakan sekiranya ke indon:
1. kalau di restoran, nk order air, biasanya nama2 buah berbeza dgn msia
- jus wortel = jus carrot
- jus semangka = jus tembikai
- jus alpukat = jus avocado
- jus melon = jus tembikai susu / honeydew
- jus jeruk = jus limau /orange
- jus sirsak = jus durian belanda
- air kelapa murni = air kelapa asli
buah2 yg lain ada yg sm mcm jambu, mangga, n biasanya jus kt sana mmg pekat n manis, so anda blh minta gula dipisahkan (gula asingkan so dat kita leh letak kadar gula yg sesuai dlm jus), for ur info, jus carrot susu xda ya, tp kalau nk jg, minta la jus wortel sama susu kental...

2. makanan local mmg mcm2 nama, tp biasanya jenis2 nasi tu blh mkn tp kena tnya kalau pedas atau x coz mereka mmg suka mkn pedas...
- sapi = lembu
- bebek = itik
- kelinci = arnab
- domba = biri2
- cumi = sotong
- kepiting = ketam
- iga = tulang rusuk

3. few other words to share:
- handuk = towel / tuala
- wastafel = sinki / tmpt cuci tgn
- ban = tayar
- kaos kaki = socks
- mobil = kereta
- kereta / kereta api = kereta api / train
- sabuk pengaman = seat belt
- speda = basikal

Rasanya itu la yg dpt dikongsi sdkt sbyk, harap bermanfaat...insyaAllah, ada info2 yg blh dikongsi lg akan ditulis dlm blog.

No comments: