Pages

Wednesday, July 27, 2011

Bila Harapan Menjadi Kenyataan

Salam alayk...

Dalam kelelahan menguruskan byk hal...ambik waktu nk berehat sekejap...teringat 6 thn yg lepas...memori ketika peristiwa itu terjadi...kemas2 tersimpan dlm ingatan aku...aku kejap erat2 xterlepas dlm ingatan agar sekiranya Allah beri aku kesempatan nk berkongsi dgn anak dan cucu aku nnt....biar mereka dpt ambik teladan utk mengharungi masa depan...

Waktu itu....aku masih ingat...tekad dlm hati tetap nk teruskan cita2 aku nk jd doktor 1 hari nnt...konon2 la kan...aku berharap sgt2 nk jd doktor pakar kanak2...sbb suka kanak2...aku nk rawat anak2 yg xcukup zat mcm kat afrika tu sbb rasa kesian sgt2...aku nk mama ayah bangga...sbb dr time sek ren dulu sampai sek men rasa gah je bila org kata anak dia jd doktor...harapan yg nak sangat2 aku jdkan kenyataan...sampai bila mama kata kalau xblh jd doktor...aku tetap kata nk juga involve in medical field...xjd doktor kanak2...jd pakar pemakanan pun xpa...

Memang waktu tu...istilah engineer or jurutera xpnh terlintas langsung dlm kepala...wpun ayah mmg in dat field...aku langsung xda interest...dan along pula masa tu mmg dh ambik engineering uia...so aku mmg berharap sgt2 nk lain dr ahli keluarga...jd doktor...mmg xda rasa langsung nk fikir kerjaya lain melainkan DOKTOR!

~ credited to yahoo.com ~

...biarla apa pun org nk kata ttg kerjaya doktor yg memenatkan, yg xcukup masa bersama keluarga, yg sentiasa on call dan segala mcm lg...aku tetap setia dgn kerjaya doktor tu...sehinggalah bila isi borang UPU aku tetap juga letak pilihan doktor, farmasi, allied health sc...wpun ayah,along n mama suh letak engineering...aku msh igt...awalnya nk letak doktor 1st, farmasi 2nd, allied 3rd, enginrng 4th...tp disebabkan along jd 'warden' check stp satu yg aku isi...hehehe...terpksa la 2kar...akhrnya aku ltk farmasi 1st, engnrg 2nd, doktor 3rd, allied 4th...dan yg lain2 letak je...tp aku masih ltk harapan kalau xdpt doktor, farmasi pun ok..asalkan jgn engin!

Yang sebenarnya...ayah xbagi kalau aku jd doktor...sbb ayah ada alasan sndr...kata ayah doktor tu bkn stkt nama or gelaran tu yg buat rasa best...doktor tu memegang begitu byk tanggungjawab...dan memerlukan byk pengorbanan...kalau rasa nk jd doktor hanya sbb title...better not...ayah lbh suka aku ambk engneering sbb lbh luas....byk je cabang yg aku blh pergi...masa tu dengar dan angguk je stp apa yg ayah kata...tp dlm hati tetap xnk engineering!

Dan ketika aku blk rumah kat klang ms tu...wajah mama yg xcited dpt surat tawaran uia (sblmnya aku dpt PASUM, tp tolak juga sbb ayah n mama prefer UIA)...buat aku berdebar sgt2...masa aku buka surat tu...dan terang2 nampak kod engineering...mama, ayah n along seronok sgt2....dan aku...memang lawak juga bila dikenang...aku menangis!....menangis yg bukan sedikit sbb rasa kecewa...aku dpt ENGINEERING!....bila terigt saat tu,rasa bersalah pun ada juga...sbb aku buat mama n ayah yg tgh hepi masa tu terdiam bila tgk aku ngs....dan akhrnya mereka pujuk aku utk terima juga UIA dan nnt try minta tukar course...

Tapi sbg manusia yg hanya berharap dan merancang...Allah jualah yang terbaik dalam setiap perancanganNya...apa yg aku harapkan dan rancangkan langsung xdiizinkan Allah utk terjadi...masa kat matrik, 2x aku try nk tukar course tp xdpt sbb aku lgsg xberkesempatan nk submit borang yg aku dh isi sbb 1st kena beguk n cuti seminggu...then yg 2nd pula terlmbat submit n date closed...dan sehinggalah aku masuk ke main camp di gombak..selama 4thn aku meneruskan harapan family utk belajar engineering...akhrnya aku survive...Alhamdulillah...hari ni check website UIA...dan xdpt nk ungkapkan apa yg aku rasai ketika melihat nama sendiri dlm graduation list utk IIUM 27th convocation ceremony!


Alhamdulillah...harapan family utk melihat aku grad dlm engineering...akhirnya menjadi kenyataan...wpun aku xdpt royal award ke apa...tp aku gembira dan bersyukur sgt2 sbb Allah pmdhkan...aku berjaya buat ayah n mama bangga dgn pencapaian aku...wpun aku rasa kalau aku xmain2 n malas(sbb alasan xminat engn kan....sekadar alasan btul!)....aku sure blh buat lbh cemerlang lagi...tp sampai thp ni...aku bersykur sgt2 sbb akhirnya aku dh nk convo dan grad sbg engineer...seperti yg ayah n mama harapkan...alhamdulillah wa syukrillah...

Dan lbh menggembirakan...alhamdulillah...i got this yesterday...

~ teruja nk buka ~


~ GSM - graduate school of management ~


~ Alhamdulillah...tq Allah...pmdhkan buatku...cumanya mcm nk tergelak bila bc surat tu...Sir??...hehe ~


Selepas 8 bulan meninggalkan alam student...alhamdulillah...akan meneruskan tugas sbg pelajar dis sept...kena touch-up la blk segala ilmu2 masa degree dulu ni...ikut list subjek yg diberi ada yg hampir sm dgn apa yg pnh dipelajari dulu n ada yg baru...insyaAllah...moga Allah terangkan hati dan tajamkan mindaku...

*...ada kalanya Allah bagi sesuatu ujian tanda sayang pd kita...dan ada kalanya tanda Allah nk sedarkan kita agar xterus2 menyakiti org lain...ada kalanya sbg ganjaran dan balasan atas setiap perbuatan kita...yg penting cara kita menerima dgn redha & penuh kesyukuran...aku bukan manusia yg terlalu baik dan bagus utk mengatakan aku betul setiap ms...ada kalanya aku mmg bersalah dan cuba utk memperbaiki kesalahan2 yg aku lakukan...yg hairannya kenapa ada manusia lain yg xabis2 nk tgk salah kita tapi diri dia semuanya betul??...biarkan la...aku berani kerana benar dan aku akan tetap berani juga bila buat salah...bukan lari sorok muka buat2 xtau apa2...moga Allah bimbing aku menjd insan yg lbh baik...moga aku xjd manusia yg menyakiti dan mengkhianati org lain...

4 comments:

Fyza Yoora said...

Congratulations!! =)

c.d.c. said...

tahniah syaz!
selamat grad & selamat menyambung tugas sbg pelajar formal! :)

*doakan saya yg blum grad lg ni..

syaz said...

-> dear cuzin fyza...
tq sooo much dear...dpt x mesej belated bday dr abg aden?sory k.ili lambat wish...dunt hv ur num, minta abg aden sampaikan je...sory again... *_^

-> shbt yg dsygi hannah...
syukran jazilan...alhamdulillah... semuanya hadiah dr Allah...insyaAllah..sentiasa doakan utk hannah...mg Allah pmdhkan segalanya! ^.^

Shazana said...

Mabrook alaik ya uhti mahboobah...mama, ayah, kak long n bakal abg long :) semuanya bangga dgn adik!
keep reaching the stars but never ever forget the grasses on earth...