Pages

Wednesday, December 17, 2008

cuti-cuti malaysia... ^.*

last week my family n i g bercuti2 m'sia ke bkt merah laketown resort... serius, happy n enjoy sgt2... cuma my sis la... kat waterpark xbrapa puas coz dia takut nak main body slide, tube slide... xbest if main sorg2... huhu... kakakku yg sgt ayu... apa nk buat... pepun... ttp enjoy n hope dpt dtg lg, insyaAllah... =)

Kampung Air Chalet
berhadapan dgn eco park... mmg la cantik...harga pun cantik... huhu... ^.^



1st journey... to orang utan island...


kat entrance je, pengunjung dsmbt dgn gmbr2 ank org utan...
huhu... org utan pun pandai posing tau... ~.^


yg sgt2 menarik perhatian... org utan dh ada sijil lahir tau! warganegara m'sia... hehehe... ada nama mak n ayah lagi... nama baby pun ada... careena la, harry, atan, etc... yg bestnya, nama ibu kat sijil lahir ni nafisah... ambooiiiii!


ni mike... ketua org utan kat pulau ni... berat 100kg, umur 26thn, kekuatan bersamaan 14-15org dewasa... yg besar kat kiri kanan muka mike 2 pipi... huhu... sgt besar... dh nk tertutup muka mike ni dgn pipinya sendr... pipi mike ni blh membesar lg... bila menang berlwn dgn org utan yg lain, sejenis hrmon dlm bdn org utan jantan akan membesarkan pipi 2... menarik2...



ni harry... anak mike ke anak tiri mike... lbh krg la... hehehe... mesra alam tul harry ni, nk peluk org... tp sian dia, kena kurung dlm cermin ni, xblh bg org pegang coz org utan ni pun ada emosi, kalau ramai2 sgt org pegang, org utan leh stress... nnt ngamuk, bahaya... sbb 2 kat org utan island ni, xdbnrkan pgng org utan...


ni tgn harry... mula2 nyorok bwh meja... bila org ambik gmbar, br la tunjuk diri... mcm2! kalau dperhatikan btul2... tgn org utan ni mcm tgn manusia... ada 5jari n kuku pun mcm kuku manusia, org utan mempunyai DNA 98% hampir sm dgn manusia... sbb 2 darwin buat teori dia kata manusia dr apes... sdgkan Allah menciptakan manusia sebaik2 makhluk... cuma... sayangnya... manusia sndr yg menjdkn diri seburuk2nya... nauzubillah...



ni adk bradik harry kalau xsilap... april ke apple nama dia.. ntah la, lupa coz byk nama... siap ada bantal tdo n bantal peluk... bear lg... mcm baby manusia... pkai pampers n hisap jari... baik tul... ish3... anak org utan mana la ni... =P



kat org utan island ni pun mcm universiti... ada resourse cntr 4 undergraduates n graduates... jgn x tau... org utan pun ada tadika, g sek... bljar...


ni tmpat asuhan utk anak2 org utan... kira mcm sek zaman p.ramlee dulu... huhu...

ni slh satu bhgn kt tadika utk anak org utan... yg ni time dia tgh tdo... dlm buaian... best je tgk! ^.^

... to b continued ...

4 comments:

afifah hanum mj said...

wow, they have schools n universities.. that's really impressive. xpenah dgr la plak orang utan g university.. but then again, byk je monkeys kat uia kuantan (i actually mean actual monkeys).. hehe :-)

syaz said...

huhu...not yet universities la dear...br tadika or skool je... kalau la org utan g U, nk kiamat agknya... =)

siveofroman said...

wah3, bestnya dia b'jln~!
tp best lg monkeys tu, coz dpa hidup dlm keadaan serba mewah, 1st class facilities, pergh, haha!

Sodium said...

sian..igtkan manusio jo pocah kepalo study amik spm..org utan pon masuk sekolah..kono la amik spm gok..thee hehe