Pages

Wednesday, November 25, 2009

Indonesia... I'm here!

salam alayk...

Lama jg xupdate blog ni... alhamdulillah, cuti sem 1 dh bermula... sabtu lepas aku slmt tiba di indonesia... kerinduan utk bertemu mama & ayah xterbendung... saat tiba di pintu arrival, suara mama dh kedengaran memanggil namaku... terus dipeluk cium, mama pula menangis... aduh2... anakmu sudah sampai mama... jgn ngs ya... mmg rindu sungguh la mamaku ini...

Odw back home, singgah giant kat BSD city, tangerang utk bli brg... ketika dlm kreta, sesuatu menarik perhatianku... tp maaf la krn susah nk ambik pic dlm kreta yg bergerak... kualiti pic xbrapa baik.


sarat motor (speda motor in indonesia) dgn permainan!



kalau kat m'sia, penuh dgn roti, tp kt cni lain pula...
mcm2 permainan ada.

Dh sampai giant BSD city, sumthng menarik juga... dr kunjungan sblm ni pun dh sedar, tp lupa nk ambik pic... mujur kali ni xlupa... brg2 perkakasan mcm pinggan, sudu, or tuala kat indonesia ni biasanya xdijual satu2... tapi ikut timbang kilo... =)



buat org di msia pasti tertanya2... handuk ni apa sbnrnya?...



harga handuk ni Rp6,490 per 100gm.



haa... inilah handuk... tuala sbnrnya... kalau anda ke cni tanya tuala,
org cni xtau apa... kalau sebut handuk br faham.

Teringt ms 1st time g puncak awal thn ni... ayah ms tu msh lum tau byk ttg bhs indonesia, so xtau la yg handuk ni tuala... ms kami kat puncak(di vila kota bunga), ayah tanya pd pak ajat(pemandu pelancong kami), dialognya lbh kurg begini:

ayah: pak jat, di sini ada tuala ngak?
pak ajat: tuala? apa itu ya pak?

ayah: tuala pak jat, yg lap badan tu... x ada ya?

pak ajat: kurang pasti sy pak... tuala itu apa ya?
ayah: aduh... apa ya tuala kalau di cni(ayah terlupa nk tanya aku- jurubhs utk family ms tu..hehehe)..pak jat... kain yg buat lap badan selepas kita mandi tu... haa.. itu la tuala.. ngak ada ya?
pak ajat: owwhh! handuk ya pak? ngak ada pak... harusnya dibw sendiri... handuk itu towel pak...
ayah: apa pak jat? handuk ya? owh...handuk...iya2...towel.


Hal yg sama juga berlaku ms my uncle, pak jang tanya kat hotel di bandung utk xtra towel... bila pak jang tanya tuala, terpinga2 budak hotel tu... lwak tul.. mujur la aku fhm byk jg la bhs2 indonesia ni... sampai kena jd jurubhs buat family... malah org2 cni igt aku org jakarta!aishh.. along suka sakat aku utk jd PR cni... xmau la... i love my country ssooooo much! aku anak malaysia n proud to be malaysian!

Sampai umah mlm sabtu... keesokannya ayah bw aku g jln2 kat anyer, karang bolong n pantai chalita... plannya nk picnic, rendam kaki n main2 air laut yg kurindui... tp sygnya, waktu tu air pasang... takut jg dibuatnya... ombak sgt besar... angin kencang... xdpt bygkan ms tsunami dulu mcmana... paras air laut pun mendadak naik... serius... aku jd gerun sgt2... terbayangkan kiamat... ombak tinggi btul.. angin kencang sampai membuat pokok2 seolah2 nk menyembah bumi... ya Allah... sgl puji bgMU! bbrp pic yg smpt kurakam...



paras air laut naik mendadak... sepatutnya yg hitam2 tu(karang)
mmg jelas nampak & org blh berjalan atasnya.



ms ni mmg angin bertiup sgt kencang...



dh berdiri agak jauh dr tebing pun still terkena percikan air laut.



patutnya kat cni blh ambk pic, tp time ni xsesuai, basah org2 yg nk ambik pic...
ni kat pantai karang bolong, anyer, cilegon.



ni la karang bolong... atr 7 wonders in banten... dipanggil karang bolong
sbb di tgh2 karang ni bolong(berlubang) dan membentuk arch...
mmg cantik... semulajd terbentuk mcm ni... karang ni sgt2 la besar, sampai aku & ayah
leh hiking... serius tinggi... brapa ribu kaki pun xtau la... aku yg biasanya xgayat
leh rasa gayat ms mendaki puncak karang ni... dgn angin kencang & laluan yg curam,
mmg gayat la... nampak pula lautan yg sdg bergelora... bertasbih dan berzikir spjg
pendakian & menuruni lereng tu...



karang bolong...



laluan pendakian...

Memandangkan xjd nk picnic, ayah bw aku & mama gi lunch kat Midori... famous place to eat kat anyer... Dr Sigit, lecturerku kalau dtg anyer mmg akan bw family dia mkn kt cni... indonesian fud ada, japanese fud pun ada... sedap n pemandangan pun cantik... blh pilih nk duduk kat tmpt yg tertutup(air-conditioned) yg terbuka - kat pondok lesehan or kat meja... best sgt mkn kat cni sbb kami ditemani dgn angin sepoi2 bhs, melihat pondok2 lesehan & pohon2 kelapa... terbayangkan kampung yg sgt cantik!



pondok2 ni dipanggil pondok lesehan...
mmg biasanya org akan plh utk mkn kat pondok ni... bersila sambil menikmati hidangan.



dlm pondok lesehan...



cantik sgt pemandangan kat cni... pokok kelapa meliuk lentuk dibuai angin dr pantai...



teringin nak kampung mcm ni... tenang & mendamaikan...
anyer ni mcm cherating kat kuantan... cumanya cherating lbh teratur & jalan lbh cantik.




sesuatu yg menarik perhatianku utk diambil gambar...
sinki dlm bhs indonesia dipanggil wastafel... ni kat Midori.

Satu hal yg aku rasa cukup mengagumkan di indonesia ni ialah mudah utk mencari musolla... mmg mudah utk solat walau kat mana2 pun... stp tmpt mkn yg aku & family pergi mmg ada musolla..wpun kecil tp ttp ada... memudahkan musafir & pengunjung utk menunaikan solat... rasanya idea mcm ni blh la dipratikkan di malaysia...insyaAllah.

6 comments:

Fuad Arman said...

hehe...xtau lak pg indon. kalau x bole la jd pmandu plancong, tnjkkn tmpt2 menarik.

indon tggl katne? tangerang tu umah maid sy. aritu flight skali dgn dia.

peguamuda said...

no wonderla....abang call n sms x dapat...bila nk balik malaysia?

eizyanaa89 said...

wahahahaha..........
enjoy gler akak...best ah tmpat 2..
tenang je...
bwa blik handuk 1 k....
handuk xckup kt blik kter.......

Shazana said...

Huhuhu, adik dapat stay lama2 kat sana, kak long tak leh cuti lama2.sekejap je spent time dgn u all,huhuhuhu....
nak ikut...nak ikut...huhuhuhuhuhu
p.s: Udang mama selamat kak long bawa pulang! hehehehe

Kayla said...

wah...i've never been to Indonesia...ok that's a lie..i went to batam once jek...but i've never been to jakarta...seems to be a nice place..Hehehehe...faezah mcm nk ikot je kak ili..hahahaha...

so anyways, do have fun while you are there...kirim salam kt along zai and along nor okie!!

syaz said...

salam alayk...

to eizyanaa89:
hehe...yana...bkn kat blik yana handuk byk dh ke?sampai buat lap lantai tu... =P

to kak long:
hehehe...nnt kita blk lg sana mkn lobster lak eh long,yum..yum...!

to kayla:
dtg la cni dear, ajak bonda, ayahanda n abg aden...april ni kan grandma, cik dah sefamily n p.ngah cop sefamily dtg ramai2...nnt faezah dtg k.ili kena ada sana jg la, br kita leh g jln2... at da moment, k.ili xblh blk sana till end of nx yr coz bz dgn kuliah, practical...krm slm pd family k!