Pages

Sunday, December 20, 2009

Hijrah: Mencari Redha Ilahi...

salam alayk...

Kesibukan selepas pulang ke Malaysia & semester baru membuatkanku xcukup waktu nk menulis di blog... Alhamdulillah, hari ni dberi kesempatan oleh Allah utk trus menulis & berkongsi sesuatu ttg hijrah... xterlambat rasanya utk ku ucapkan kpd semua Salam Maal Hijrah 1431... kalau dilihat pada angka 1431 itu... sudah melebihi angka 1400 peristiwa hijrah... sudah 1431 tahun... hijrah itu sebenarnya bukan terletak pd angka semata2... tp pada penghayatan hijrah itu sendiri...

Pernahkah kita melakukan penghijrahan dalam hidup ini? Hijrah bagaimanakah yg kita pilih? Sudah cukup selesakah kita dgn cara kita meneladani kehidupan sehari2 spjg kehidupan yg kita lalui? Pada dasarnya makna hijrah adalah pindahnya seseorang dari negeri kufur menuju negeri Islam atau negeri aman. Ia jg bererti hijrah hal, iaitu berpindahnya dari keadaan yg buruk kpd keadaan yg lebih baik.

Ibnu Hajar berkata: "Hijrah itu dua jenis; lahiriyah dan batiniyah. Hijrah batin adalah meninggalkan seruan nafsu dan kehendak jahat, sdngkan hijrah lahir adalah meninggalkan fitnah untuk menjaga agama". Oleh karena itu Rasulullah saw bersabda:
"Seorang Muslim itu adalah orang yang membuat nyaman orang-orang Muslim lainnya dari (tindakan) lidah dan tangannya. Sedangkan orang yang berhijrah itu (Muhajir) adalah orang yang meninggalkan segala larangan Allah."
(Hadis Riwayat Bukhari)

Ambillah kesempatan yg Allah berikan kpd kita kali ini, berpeluang utk masih bernafas pd tahun hijrah yg baru ini dgn menghijrahkan diri kita... jgn hanya hijrah yg sementara tp istiqamahlah utk trus2 berhijrah ke arah yg lbh baik... hijrahkanlah kecintaan kepada selain Allah menuju kecintaan kepadaNya, dari kebergantungan kepada selainNya menuju hanya kepadaNya, dari berharap kepada selainNya menuju kepada Allah semata2. Hijrah ini perlu dilakukan sepjg zaman, stp detik, stp ketika, bkn hanya hijrah yg sementara. Hijrah tidak berakhir hingga datangnya hari kiamat. Nabi saw bersabda:
"Hijrah itu tidak akan terputus hingga ditutupnya pintu taubat, dan taubat itu tidak pernah tertutup sampai terbitnya matahari dari barat."
(Hadis Riwayat Abu Daud)

Hijrah yang disertai dengan kata taubat memberi makna bahawa setiapkali orang yang bertaubat dari dosanya dan sentiasa memperbaharui taubatnya itu, maka bererti dia telah memperbaharui hijrahnya menuju Allah. Amalan hijrah itu haruslah kita landasi dgn keikhlasan, kesungguhan dan tauhid, jika tidak maka akan menjd sia2.

Teringat kpd seorg sahabat yg kutemui smlm, terasa bertuahnya dia krn menghijrahkan dirinya mencari dan menuju keredhaan Allah... katanya, dia terasa sedih & menangis tatkala dia membca Al-Quran mlmnya krn sudah agak lama dia xmembca Al-Quran... Alhamdulillah, krn dia memanfaatkan waktu yg terluang dan mengatasi sgl kebosanan yg dirasakannya dgn alunan kitabullah...insyaAllah, moga2 hidayah yg Allah kurniakan buat sahabatku itu membantu sahabatku utk trus istiqamah membca & menghayati ayat2 suci Al-Quran... aku berdoa juga mudah2an Allah sentiasa membimbingku dan sahabat2 yg lain utk berhijrah mencari keredhaanNya... moga hijrah ini dilandasi dengan keteguhan tauhid, keikhlasan dan kesungguhan usaha mengharap redhaNya...insyaAllah. Ayuh berhijrah!

4 comments:

peguamuda said...

salam...asif, kaifa hal?
dh lama x dgr berita...abg call so many times tp respon negative je...

Shazana said...

Adikku begitu sibuk mencari redha Ilahi dengan mendapatkan keredhaan kedua orang tuanya...Syabas ya ukhti! i'm proud of you. 'Sapy' ku menunggu kepulanganmu ;)

syaz said...

salam alayk...

to peguamuda:
abg, asifah jiddan... ili skrg ni xcukup rehat pun, teramat sibuk, dgn hal projek, ada 2, nk buat research for final year project lg... hal club nk uruskan lg... mcm2 sgt... btul2 menuntut perhatian yg bkn sedikit... kalau ili xsempat angkat ur calls, btul2 xsngaja... kalau abg msg, insyaAllah i'll try to reply.. harap abg fhm ya... no heart feelings dear bro! =)

to kak long:
hehe...both of us try our best utk dptkan keredhaan mama n ayah kan... cumanya there r sooooo many obstacles & tests we have to face dlm usaha mencari redha Ilahi & redha our parents... waaaaduh!xnak blk la... kang bkn 'sapy' tu merengek lbh2, tuan 'sapy' tu yg demand mcm2! =P

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室