Pages

Thursday, March 11, 2010

Sakit...

Salam alayk...

Lama sungguh xmengupdate blog... akhirnya hr ni diberi kesempatan oleh Allah utk mengambil sdkt ms utk menulis sesuatu... itu pun sbb ada bbrp shbt dh 'sound' biarkan blog ni berhabuk terlalu lama... maaf sgt2, bkn xnk update tapi byk urusan lain yg perlu diutamakan...

Sbnrnya semenjak dua menjak ni Allah menguji aku dgn sakit... definisi sakit yg cukup mendalam malah sgt meninggalkan kesan dlm hidupku... mmg xdpt dinafikan, ada waktu2 yg terskt ht, kdg2 menyakitkan ht org pun ada jg... tp sakit yg kali ni mmg merangkumi semua - sakit badan, sakit hati, sakit dada, etc... tapi aku yakin, ini adlh sebahagian dr ujian Allah utk melihat sejauh mana aku & family tegar menghadapinya... juga utk Allah menunjukkan kpdku & family insan2 yg seharusnya dipercayai & dijauhi...

Sekadar ingin berkongsi dgn shbt2 yg berkunjung ke blog...tidak salah kita berbuat baik kpd org lain, tapi kdg2 perlu juga berhati2... kebaikan yg diberi adakalanya disalah tafsir juga disalah guna... sehingga akibatnya mendatangkan sakit pula pd diri kita... agak menyakitkan ht apabila pekerja bwhan nk memijak kepala majikan, malah sehingga nk menghancurkan kebahagiaan majikan yg byk membantu sblm ni... malah, sgt menyakitkan ht apabila kita betul2 sakit tp ada org yg menganggap kita hanya pura2 sakit... 

Kalau diikutkan rasa skt yg ditanggung & rasa skt ht, mmg la nk je balas blk dgn kesakitan juga kpd org yg berkenaan... tapi mujurlah ada shbt2 yg benar2 ikhlas sentiasa bg nasihat & support... mcm salah seorg shbt kesygnku yg selalu mengingatkanku bhw untung sbnrnya bila kita diuji dgn kesakitan... malah mcm kata Ust Hanafi, xsemua org dpt rasa skt mcm yg kita rasa...hanya org2 istimewa sj yg Allah plh utk rasa skt ni... Masha Allah... ayat ust & shbtku yg seorg itu, mmg power thp max la... terkesan btul... sampai mengalir air mata sbb rasa teruk btul diri ni xbersyukur kpd Allah... sbb Allah bg rasa skt ni... tandanya Allah sayang, tandanya Allah nk bg chance bersihkan diri, Allah bg speciality....khusus utk dekatkan diri lg kpdNya... mmg btul la, untung sbnrnya bila kita diuji dgn sakit...

Bila skt, xkira la skt bdn ke skt ht atau apa jg la jenis skt tu... yg plg utama perlu kita lakukan adalah berdoa... kemudian berusaha utk mnyembuhkan skt tu... bukankah doa itu senjata mukmin? Makanya kalau kita mengakui diri sbg seorg mukmin, jgn la putus asa utk terus berdoa dan berdoa kpd Allah... mungkin Allah tidak memakbulkan doa kita dlm ms terdekat tetapi itu xbermakna Allah xkan memakbulkan terus doa kita... sekiranya doa itu tidak dimakbulkan di dunia, Allah akan memakbulkannya di akhirat, insyaAllah... selain itu, jdkanlah Al-Quran sbg sumber utama penwar skt... skt bdn mahupun skt ht... tatkala Allah mengujiku dgn rasa skt yg amat sgt & sdg keseorngan tika itu, ditambah pula dgn rasa skt ht yg meluap2, hanya alunan surah2 Al-Quran yg benar2 mampu memberiku ketenangan & kelegaan dr segala rs skt...benarlah janji Allah:

"Katakanlah (wahai Muhammad) Al-Quran itu, menjadi (cahaya) petunjuk serta penawar bagi orang-orang yang beriman; dan sebaliknya orang-orang yang tidak beriman, (Al-Quran itu) menjadi sebagai satu penyakit yang menyumbat telinga mereka (bukan penawar); dan ia juga merupakan kegelapan yang menimpa (pandangan) mereka (bukan cahaya yang menerangi). Mereka itu (dengan perbuatan melarikan diri dari ajaran Al-Quran, tidak ubahnya seperti) orang-orang yang diseru dari tempat yang jauh (masakan mereka dapat mendengar dengan betul atau melihat dengan nyata)."

(Al-Fussilat : 44)

Ingin berkongsi dgn shbt2 di sini, sekiranya kita berada dlm kesakitan, amalkanlah membaca Al-Fatihah & Bismillah-5 sbyk yg mungkin... sekiranya skt itu ada kaitan dgn makhluk2 yg tdk dpt dilihat dgn mata kasar, amalkanlah membaca Al-Ikhlas sbyk 7x dlm satu nafas(trk nafas dlm2 sambil bc Al-Ikhlas 7x dan dihembus kluar)...insyaAllah, moga Allah membr kesembuhan dan moga Allah memberikanku & keluarga serta shbt2 semua kesihatan yg baik utk terus beramal & beribadah kpdNya...

Di kesempatan ini, aku memohon kpd semua pengunjung blog utk mendoakan kesembuhan buat seorg pakcikku yg disahkan menghidap brain tumor br2 ni... sgt terkejut krn orgnya sihat sblm ni & sgt2 baik...kdgkala, Allah memberikan skt kpd org2 yg baik utk menjd pengajaran & iktibar kpd org lain... moga Allah memudahkan urusan buat pak cik aziz dalam operation & terapi yg dijalaninya & memberikannya kekuatan utk menghadapi sgl ujian yg diberikan Allah... insyaAllah.

10 comments:

ムゾンケ光 said...

semoga beroleh kesihatan..~ ganbatte for our final.. jangan sakit time final pulak.. amin..

Anonymous said...

bersabarlah..tiap ujian ada hikmahnya..jgn takut jgn sedih..Allah sentiasa bersama kita

JuMaNaiLiaH said...

ustaz napi sidim=)

salam kak,sy google name akk.akhirnye jumpe siapekah syazwani mustafa.

salam berkenalan.

nnt sy cerite kesah2 kenape sy google name akk ok.

good luck final.

Peguamuda said...

Abg doakan semoga ili lekas sembuh n dapat jalani final exam dgn tenang...

JuMaNaiLiaH said...

lupe2 nak tulis;

jawab soalan dengan jawapan yang betul.

maaf taufiq wan najah=)

faiez othman said...

Hasbunallah wa ni'mal wakil, ni'mal mau;a wa ni'man nasir
:D

syaz said...

salam alayk

to:
fana chan: tq, insyaAllah, smg Allah bg kesihatan yg baik buat kita semua...all da best 4 final!

Anonymous: syukran...benar, mmg Allah sentiasa ada buat stp hambaNya, yg penting, jgn mudah pts asa kan dgn rahmat Allah? =)

JuMaNaiLiaH: salam berkenalan... all da best 4 final jg...nnt jgn lupa share kisah disebalik meng'google' nama akak ya!

Peguamuda: tq dear bro...mg Allah megurniakan abg kejayaan & kecemerlangan dlm pelajaran...take care.

faiez othman: akhi, syukran...4 always be there wif ur wise words...Allah ma'ana... =)

JuMaNaiLiaH said...

wslm.
dah hbis final lame dah=P
sy cfs nilai.
insyaAllah sy share.

nak emel akak blh?
ade 1 bnde nak kongsi.
ust sy suruh smpikan pd mereke2 yg bernama syaz.hoho~

ok,selamat hari2 dgn iradahNYA.

syaz said...

salam alayk...

To JuMaNaiLiaH: nk share sesuatu?berkenaan nama panggilan akak - syaz ke?kaitan dgn hadis syaz? =) xpa, kalau yg baik, apa salahnya dikongsi, silakan... syazili_m@yahoo.com

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網