Pages

Wednesday, December 26, 2012

Chicken Pie

Salam alayk...

Patutnya lama da post pasal recipe chicken pie ni...tp asik bertangguh je...maaf sgt2 pd yg awal2 da bertanya tp masih xda pun lg di blog...so, boleh la cuba buat dgn my resepi di bwh ni ya!

Bahan-bahan:
Untuk pastry:
***Kalau xda masa nk buat pastry, just beli pastry segera brand "KAWAN"...blh refer to my post ttg apple pie utk tau packaging pastry tu...

400gm tepung gandum
200gm butter/mentega - i used buttercup
100ml cold water
A pinch of salt or 1 sudu teh garam
1 biji telur (dipukul)

Untuk filling:
400gm isi ayam dicincang (biasanya agak2 je berat ni sebab measure ikut bowl)
2 ulas bawang merah dicincang
1 tin cendawan butang dihiris
1 batang celery dicincang (nak letak daun bawang or daun sup pun blh)
1 tin Prego carbonara mushroom (guna yg herbs n cheese pun blh)
1 mangkuk kecil mix vegetables
2 tablespoon olive oil
2 tablespoon tepung jagung
50ml air
garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Gaul tepung dan mentega sampai sebati. Masukkan garam dan gaul sampai menjd seperti serbuk roti or soft breadcrumb texture.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. 
3. Kalau doh masih melekit, tambah tepung sedikit sehingga mendapat doh yg boleh diuli.
4. Bulatkan doh dan simpan dlm petik sejuk selama 30 minit.

~ Doh yg sudah disejukkan dan sedia utk dicanai ~

5. Panaskan kuali dan tuang olive oil. Tumis bawang sehingga naik bau.
6. Masukkan ayam dan celery. Gaul rata dan biarkan air ayam hampir kering.
7. Masukkan Prego carbonara dan air. Gaul rata dan tambahkan garam mengikut kesesuaian.
8. Masukkan cendawan butang dan biarkan mendidih.

 

9. Apabila ayam hampir masak, masukkan mix vege dan kacau sebati. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih selama 1 minit.
10. Biarkan filling sejuk pada suhu bilik.
***Jangan letak garam terlalu byk sebab nnt filling da sejuk akan jadi masin.


11. Canai doh dan masukkan dalam acuan pai. Masukkan inti dlm pai dan tutupkan dgn lebihan pastry.
12. Tekan keliling pai dgn garfu dan cucuk permukaan tengah pai.
13. Sapukan telur atas permukaan pai. Bakar pd suhu 180c selama 25-30 min atau sehingga pai menjadi golden brown.



Selamat mencuba!

No comments: