Pages

Thursday, December 6, 2012

Durian Crepe

Salam alayk...

Disebabkan fenomena durian crepe@durian pancake skrg ni...tetiba terasa nk try la buat sendiri...sbb xsusah pun nk buat...cuma skill nk menipiskan kulit tu je la yg kena improve...entah sapa yg cipta nama crepe tu..so ikut je la kan...tp sbnrnya i think it is better to call it durian pancake...tu bhasa englishnya, kalau bahasa melayu lempeng berinti durian...

Ada yg kata bahan tu nk pakai smpai 5 jenis tepung la, 7 jenis la...byk benor tepungnya tu, for my recipe, hanya 1 jenis tepung je digunakan...alhamdulillah, rs pun sedap je...meh nk share recipe my durian crepe... 

Bahan-bahan:
Untuk kulit:
250g tepung gandum
120ml air
400ml santan
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh pewarna (i used warna kuning, nk buat warna warni pun blh)

Untuk filling:
250ml/ 1 cawan non dairy whipping cream
isi durian

Cara-cara:
1. Asingkan isi durian dpd biji, letakkan dlm bekas dan simpan dlm fridge. (xmasuk fridge pun xpa)


2. Masukkan tepung, air dan santan dlm mixer or blender. Kacau sebati dan masukkan telur.




3. Masukkan garam, gula, esen vanilla dan pewarna. Kacau sebati.



4. Tapis adunan td. (kalau xmau tapis pun blh, kalau tapis tu utk dapat tekstur yg lebih halus)
5. Panaskan non stick pan (yg leper). Sapu sedikit saja myk sayuran atas permukaan pan tu. (guna brush n sapu skali je dah memadai)
6. Tuang sesenduk adunan dan ratakan senipis mungkin. (kalau da expert, leh la menggerakkan pan tu utk menipiskan lempeng)


7. Ulang langkah 6 sampai adunan habis. Jangan tindihkan lempeng tanpa alas plastik sbb lempeng akan lembap. (lempeng yg panas akan membuatkn lempeng yg sejuk lembap)
8. Biarkan lempeng ats pan sampai permukaan atas tu kering. Xperlu terbalikkan lempeng sebab permukaan atas tu akan jd kulit luar utk durian crepe. 
9. Pukul whipping cream dlm mixer sampai kental. Whipping cream xblh dibiarkan terlalu lm sbb tekstur tu cepat berubah. 




* guna brand ni...n rsnya ok, xterlalu manis n xperlu nk tmbah gula lg

10. Ambil sekeping lempeng td (yg bhgn bwh lempeng) dan letakkan whipping cream. Letak isi durian atas whipping cream tu dan tutup isi durian dgn whipping cream lg.



11. Lipat menjd bentuk bantal dan letakkan atas paper liners/baking liners. Susun dalam bekas atau piring dan sejukkan dlm fridge selama 30 min atau lebih.



Selamat mencuba dan menikmati durian crepe!

***Mana la tau kalau blh buat bisnes sampingan pulak kan disbbkan fenomena durian crepe ni...




No comments: